Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
czesio. oj tam nazwisko... (2223 niezalogowanych)
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
ania_s napisał:
fazi takiej milosci do chleba to ja dawno nie widzialam
ja tam moge jeden bochenek 2 tygodnie jesc

Anno to nie milosc a malzenstwo z rozsadku bardziej. A co powiesz ,Thomas(Norweg z dziada pradziada) przynosi do pracy 8(slownie osiem) kanapek zlozonych(dla pewnosci 16 kromek chleba)?? Nieprawdopodobne? zapraszam Furuveien 8 Bekkestua pomiedzy 11 a 11.30.
Nie chodzi przeciez oto ile chleba kto je a ile zycie tutaj kosztuje a to juz duze pole do popisu dla kazdego. Normalny obiad na miescie(wcale nie jakis wyszukany) moze kosztowac kikaset koron dla dwoch osob. Wypad na kebaba z rodzinka-4 osoby okolo 400 koron. Te dziesiatki tysiecy ktore zarabiamy topnieja bardzo szybko tutaj jezeli zaczynamy normalnie zyc.
Powtarzam jeszcze raz Nowo Przybyly ,przyjezdzaj ocenisz sam bo przezyc mozesz nawet za 500 koron ale sam ocenisz czy zyjesz naprawde.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Artur Kozlowski
(artisandnes)
Początkujący
To ja chyba zyje w innej Norwegii !? Jak sie pracuje i zarabia normalne pieniadze to zyc , nie umierac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
artisandnes napisał:
To ja chyba zyje w innej Norwegii !? Jak sie pracuje i zarabia normalne pieniadze to zyc , nie umierac.

"normalne pieniadze"
czyli ?

to jest tez kwestai jak sie zyło do tej pory, czyli do czasu przyjazdu tutaj i kim sie było w pl, lub w innym miejscu/kraju zamieszkania.......
niektorzy złapali tu pana boga za nogi i beda uparcie twierdzic, ze tu jest bosko........

ja uwazam ze jest do .....pizdy!

I tylko kasa (wypłata) trzyma tu ponad połowe z nas,a moze i wiecej wiecej niz 50%......

ps: ciekaw jestem ile osób by tu zostało, gdyby w polandii dostali podobną prace, ale za wynagrodzenie mniejsze o 20/30% ???

Te mameły znów budowaly by blok (4 pietra) 10 lat, a most 15 lat.......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Artur Kozlowski
(artisandnes)
Początkujący
No coz, kazdy ma prawo do wlasnej opinii do Norwegii.
Dla jednych jest po h..ju , dla innych super.
Dla mnie wazna jest nie tylko kasa ( wprawdzie dosyc wazna ) i gdybym mial podobne pieniadze w PL to naprawde grubo bum sie zastanowil nad powrotem - ale chyba bym pozostal tutaj.
Kraj moze troche dziwny, ale mi to naprawde pasuje . Ja to polubilem.

Pytasz jakie pieniadze ? Wystarczy jak my 160 - 170 Kr brutto na dwa pelne etaty - 7,5 godziny i do domu. No moze czasami pare nadgodzin

Podsumowujac - ja sie stad nigdzie nie wybieram. No chyba ze na wakacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
marianek73 napisał:
artisandnes napisał:

"normalne pieniadze"
czyli ?

to jest tez kwestai jak sie zyło do tej pory, czyli do czasu przyjazdu tutaj i kim sie było w pl, lub w innym miejscu/kraju zamieszkania.......
niektorzy złapali tu pana boga za nogi i beda uparcie twierdzic, ze tu jest bosko........

ja uwazam ze jest do .....pizdy!

I tylko kasa (wypłata) trzyma tu ponad połowe z nas,a moze i wiecej wiecej niz 50%......

ps: ciekaw jestem ile osób by tu zostało, gdyby w polandii dostali podobną prace, ale za wynagrodzenie mniejsze o 20/30% ???

Te mameły znów budowaly by blok (4 pietra) 10 lat, a most 15 lat.......

Zgadzam sie.jezeli ktos w Polsce ma cokolwiek dom,mieszkanie a przedewszystkim rodzine nigdy w zyciu nie bedzie patrzyl na Norwegie jak czlowiek ktory zostawil zero za soba a tu ma cokolwiek(chociazby prace).
Ja nie rzuce palenia,nie bede marzl na przystanku autobusowym,nie zrezygnuje z pewny rzeczy i nie bede pisal glupot ze trafilem do raju.
Ps: <mam 196 koron na godzine a nadgodzin od poczatku roku 60!!!!Przyjechalem tutaj,pracuje,szanuje prawa Norwegow chodz wiele z nich mnie denerwuje i mam swoja opinie-ostatnio niezbyt pochlebna dla tego kraju po tym jak mnie potrktowano(jak polaczka)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
237 Postów
iwona .
(ivka111)
Stały Bywalec
artisandnes napisał:
No coz, kazdy ma prawo do wlasnej opinii do Norwegii.
Dla jednych jest po h..ju , dla innych super.
Dla mnie wazna jest nie tylko kasa ( wprawdzie dosyc wazna ) i gdybym mial podobne pieniadze w PL to naprawde grubo bum sie zastanowil nad powrotem - ale chyba bym pozostal tutaj.
Kraj moze troche dziwny, ale mi to naprawde pasuje . Ja to polubilem.

Pytasz jakie pieniadze ? Wystarczy jak my 160 - 170 Kr brutto na dwa pelne etaty - 7,5 godziny i do domu. No moze czasami pare nadgodzin

Podsumowujac - ja sie stad nigdzie nie wybieram. No chyba ze na wakacje.

Dokladnie tak. podpisuje sie pod tym obiema rekami. Kazdy ma prawo jesc pic wydawac i mowic co chce. Kazdy ma inne doswiadczenia zwiazane z Norwegia i z tego powodu kazdy moze inaczej lubic nie lubic tego kraju. Kraj dziwny, specyficzny czesto smieszny, denerwujacy ale ja ten kraj takze polubilam i czuje sie w nim naprawde dobrze.
Napewno ten kto ma rodzine w Polsce inaczej to bedzie odczuwal ale Kazdy robi to co lubi, tak???

Manius nie narzekaj na Norwegie pewnie idelanie nie jest ale nigdzie nie ma.... chyba nie tak najgorzej ci sie tu zyje co? wpadnij kiedys na kawe to sie wyzalisz

Wracajac do tematu- przyjedz sprobuj najwyzej sie spakujesz jak ci nie pojdzie ale nie powinno byc tak zle. Zacisniesz maksymalnie pasa na poczatku a pozniej sam zobaczysz czy sa szanse na cos wiecej.. tylko pamietaj w Norwegii nie jest wszytko latwe i proste, jest czesto ciezko i trzeba byc silnym zeby to wszystko przetrwac.... tu bajki tez nie ma.....i nic nie przychodzi samo. powodzenia zycze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok